SPARKEL2DOEN NEXT

Mindfulness

Leer jezelf beter kennen en ontwikkel meer zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.

Mindfulness
Minder last van vervelende gedachten en lastige gevoelens? Goed kunnen concentreren op wat je doet? Wil je je vaker rustig en ontspannen voelen? Vind je het lastig om goede keuzes te maken in je leven? Mindfulness kan je daarbij misschien helpen.
Mindfulness betekent dat je je helemaal bewust bent van wat er op dit moment gebeurt. Het helpt je om beter met stress, gedachten en emoties om te gaan en om minder streng voor jezelf te zijn.
Hoe dit werkt dat leer je allemaal in deze training.
Wat leer je bij de mindfulness training?
Tijdens de Sparkel2Doen mindfulness training leer je: • Uit je automatische piloot te stappen • mindful omgaan met stress • veerkracht ontwikkelen • je concentratie vergroten • helder communiceren • omgaan met (pieker)gedachten en/of emoties • over zelfcompassie en zelfzorg.
Inhoud training
De training bestaat uit 12 wekelijkse (online) sessies van 2 uur. Tijdens de sessies doen we allerlei verschillende mindfulness oefeningen, je krijgt achtergrondinformatie met aansprekende voorbeelden, er wordt goed uitgelegd hoe je mindfulness kan gebruiken in je dagelijks leven, er is ruimte voor vragen en we zullen geregeld in kleine groepjes uitwisselen. De trainingen worden gegeven door Simone Lips, een ervaren mindfulness trainer (www.mindfulmoving.nl).
Kennismaking
Voorafgaand aan de training hebben je een (online) kennismakingsgesprek met de trainster. Zodat jullie elkaar vast een keer gezien hebben en te kijken of deze mindfulness training nu ook echt bij je past. Je kan dan ook al je vragen stellen.
Thuisopdracht
Je krijgt na iedere sessie een thuisopdracht mee. Deze opdracht bestaat uit het doen van mindfulness- en andere praktische oefeningen, zoals bijvoorbeeld schrijf-, eet-, kijk- en luisterdrachten. Zo kun je, wat je leert, zoveel mogelijk direct in je dagelijks leven gebruiken.
Eindopdracht
Aan het eind van de training voer je met een groepje deelnemers een eindopdracht uit. Deze opdracht kan bv. bestaan uit het geven van een mindfulness workshop, het maken van een podcast, het ontwerpen van een mindfulness poster of flyer etc. We kijken altijd wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt! Het is de bedoeling dat je iets van wat je geleerd hebt weer doorgeeft aan anderen mensen binnen een (zorg)organisatie/praktijk/instelling. Zodat niet alleen jij profijt hebt van deze training maar ook anderen hierdoor geïnspireerd raken.
Certificaat
Na afloop van de training ontvang je een certificaat.
Praktisch
Na aanmelding ontvang je een appje van de trainster. Ze zal dan samen met jou een online kennismaking inplannen. Als je aan de training mee gaat doen is het belangrijk dat je een laptop hebt en een stabiele internetverbinding.

Mindfulness: online trainingen voor jongeren 12 – 30 jaar!   

Start cursus: maandagavond 2024
Tijd cursus: 19.30-21.30 uur
Startdatum: 30 september 
– 7, 14, 21 en 28 oktober
– 4, 11, 18 en 25 november
– 2 en 9 december

Laatste cursusdatum: 16 december

 

Start cursus: woensdagavond 2024
Tijd cursus: 19.30-21.30
Startdatum: 2 oktober
– 9, 16, 23 en 30 oktober
– 6, 13, 20 en 27 november
– 4 en 11 december
Laatste cursusdatum18 december

Kun je een steuntje in de rug gebruiken?
Doe je graag iets voor een ander?

Ga naar de pagina Inschrijven

Hieronder vind je een aantal van de verschillende opdrachten, gemaakt door deelnemers aan de verschillende cursussen Mindfulness tijdens SPARKEL2DOEN in de periode 2020-2023.

Deze poster werd door 2 deelnemers ontworpen en is verspreid binnen de Hogeschool Avans voor studenten met stress. De poster hangt ook in de wachtkamer van een psychologen praktijk.

Poster 1
Deze posters (in het Engels) werden door 2 deelnemers gemaakt en zijn bedoeld voor nieuwkomers in Nederland. De posters hangen op kantoor, in de wachtruimte en klaslokalen bij Newbees in Arnhem. Ze worden ook vertaald in het Arabisch.

Poster 2

Deze posters (in het Engels) werden door 2 deelnemers gemaakt en zijn bedoeld voor nieuwkomers in Nederland. De posters hangen op kantoor, in de wachtruimte en klaslokalen bij Newbees in Arnhem. Ze worden ook vertaald in het Arabisch.

Infographic Young Professionals in de Zorgsector.

Verslag eindopdracht cursist Mindfulness
Het verslag van een deelnemer, die een workshop gaf voor collega’s (met stress).

Mindfulness verslag eindopdracht – B.L

De deelnemer heeft deze workshop samen met een andere deelnemer gegeven aan studenten, die veel last hebben van (tentamen)stress.

Deze poster is gemaakt door deelnemers voor onderwijspersoneel (met stress) van een internationale middelbare school.

Zelfcompassiezakboekje

De bedoeling is dat dit boekje wordt uitgedeeld bij een mindfulness workshop, die weer door iemand uit een andere groep gegeven gaat worden voor jongeren in een ggz instelling.

Eindopdracht mindfulness – Eline

Deze opdracht is gemaakt voor toekomstige deelnemers van de mindfulnesstraining om het oefenen wat gemakkelijker te maken.

Gemaakt door deelnemers Kayi en Anna. Hangt op de HAN Hogeschool voor studenten met stress.

Gemaakt door de deelnemers Kayi en Anna.

Gemaakt door deelnemers Kya, Kim, Janneke. Deze afbeelding is voor de website bedoeld. Hij is gevuld met quotes van jongeren, die aangeven hoe de training voor hen was. Deze deelnemers hebben interviews gehouden met jongeren, die de training gevolgd hebben.

Deze poster hangt inmiddels op verschillende plekken op de Radboud universiteit in Nijmegen.

Mindfullness project

3 deelneemsters hebben een workshop in elkaar gezet, die online gegeven werd aan een afdeling van de Woenselse Poort. De presentatie/workshop was voor de opname afdeling van mensen, die pas net opgenomen zijn, meestal met een tbs dwangverpleging of tbs voorwaarden titel.

In overleg met haar psycholoog hangt de poster van Mare in de wachtkamer van de psychologenpraktijk.

Hieronder een filmpje met mindfulness oefeningen, gemaakt tijdens het 1e project Sparkel van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, om te gebruiken door mensen, die graag een mindfulness oefening willen proberen.

Hieronder een filmpje van deelnemende jongeren bij mindfulness voor mensen met een chronische ziekte, gemaakt tijdens het 1e project Sparkel van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.

Mindfulmoving
De mindfulnesstrainingen voor Sparkel2Doen worden verzorgd door Simone Lips, psychologe en mindfulnesstrainer voor jongeren.
Meer informatie: https://www.mindfulmoving.nl/